Het ontstaan van "Carols in Pernis"

Na dertig jaar als speler, regisseur en in verschillende bestuursfuncties bij De Schouwspelers kreeg Gerda Kok,drager van de Pernisse speld en winnaar van de vrijwilligersprijs, in het voorjaar van 2008 na een woelige periode bij de Schouwspelers haar handen vrij en dacht zij terug aan de Kerstsamenzang in vroeger jaren in de kantine van Niehuis & v/d Berg.Altijd druk bezocht, ook door mensen die nooit in de kerk kwamen en daar ook niets mee hebben.

Carols in Pernis 2008Bij Niehuis & v/d Berg was het een paar jaar daarvoor afgeschaft en de samenzang werd verplaatst naar de hervormde kerk.Voor een groot deel van het Niehuis publiek was die stap echter te groot. Zij kwamen niet in de kerk. Bovendien kent Pernis tegenwoordig veel inwoners die hun wieg hebben staan in allerlei andere landen. Ook zij moesten hierbij betrokken worden. In die eerste editie werd zo b.v.de Ethiopische kerk in Pernis die de voormalige Katholieke kapel in gebruik heeft, bij het feest betrokken. Wat zou het leuk zijn om die oude traditie weer te herstellen dacht Gerda.

Onvermijdelijk was, dat het met haar verleden bij de Schouwspelers,toch iets anders moest worden. Een paar bezoeken aan "Carols aan de Maas"in de Laurenskerk inspireerden haar om er ook een speelse en feestelijke theatervoorstelling van te maken. Samen met Corrie Sterrenburg slaagde zij er in om ook de toenmalige Wijkraad en een aantal sponsors, waaronder Rotterdan Idee, enthousiast te maken. Zij verschaften de nodige financiele middelen om de 1e editie mogelijk te maken.

De 1e editie vond plaats in de Gereformeerde kerk aan de Pastoriedijk. De kerk was afgeladen en de gluhwein van de ook meewerkende Pernisse Ruitervereniging vloeide rijkelijk. Het was na het grote succes direct duidelijk dat dit evenement een vervolg moest krijgen.

Ook was duidelijk dat het vooral een gratis evenement moest blijven, toegankelijk voor alle Pernissers en geen drempels!.Sponsors werden dus weer en niet zonder succes benaderd. Ook moest er om de zaken goed te regelen een stichting opgericht worden. Dit gebeurde met steun van de Wijkraad en daarmee kwam Jopie Kuil, in een grijs verleden ook een gevierde Schouwspeler, in het Bestuur en de organisatie.

Carols in Pernis 2009In de Gereformeerde kerk kon het volgens het kerkbestuur niet meer want daar gaf de elektrische installatie de geest tijdens de 1e editie, bovendien moest daarvoor een flink bedrag aan huur betaald worden. De directie van Damen Shiprepair, voorheen Niehuis & v/d Berg,gaf na een verzoek daartoe, toestemming om de kantine op het bedrijfsterrein gratis te gebruiken en daarmee werd een oude traditie weer helemaal in ere hersteld.

Ook over deze 2e editie werd lang nagepraat. Iedereen had ervan genoten en het korps vrijwilligers werd steeds groter. Vol goede moed en barstend van de inspiratie gaat het Bestuur op weg naar de 3e editie met de intentie om weer een feest voor "alle"Pernissers te organiseren. Ongeacht religie,huidskleur of afkomst.

Naast alle vrijwilligers is de medewerking van Muziekvereniging O.B.K. en smartlappenkoor "Tranen met Tuiten"onmisbaar, zij dragen het feest muzikaal, daarbij geholpen door een grote schare solisten en andere attracties en antuurlijk al die Pernissers.

Nieuwsbrief

Voor uw agenda,

We gaan vandaag terug in de tijd van Charles Dickens, de schrijver van de wereldberoemde boeken zoals David Copperfield,Nicholas Nickelby en natuurlijk de onvergetelijke Ebenezer Scrooge uit het boek Christmas Carols. Op 14 december 2019 is het weer zover, dan gaan de bekende figuren uit die tijd weer door de straten van Pernis.

Dit alles is te zien op het Arie den Arendplein, de Cornelis van Dijckstraat en de G.A. Soetemanweg

Bezoekersaantallen

Vandaag16
Gisteren20
Week92
Maand541
Alle40643